astudio
Section BB final_black bottom.jpg

Southampton Arts Centre

Civic & Culture, Masterplan, Residential

Southampton Arts Centre

Our approach re-connected the Civic Guildhall Square with the landscape of the park to the East and the new Arts Centre closing the fourth side of the square elevating both its presence and completed the square itself. 

The brief for this project called for two theatres and an art gallery, with the whole development to be funded by adjacent residential or hotel uses.

Our approach re-connected the Civic Guildhall Square with the landscape of the park to the East and the new Arts Centre closing the fourth side of the square elevating both its presence and completed the square itself. 

The geometry of the new building was generated simply by the shift in axis of the park.  The orientation of the building and the use of heavy thermal mass in its construction enabled us to lower the energy use of that normally associated with a building of this type.  CHP plant that powered and heated this building also fuelled the towers to each side in order to take advantage of the offset profile for their power requirements. 

 

 

 
#F6ED24 sq.jpg

Project Data:

Client: Bouyges Development
Location: Southampton, UK
Area: 5850m² arts building
Budget: Confidential
Completion: Invitation to tender
Scope: Invitation to tender