astudio
70-Wilson-Corner-External.jpg

70 Wilson

Commercial, Retrofit

 

70 Wilson

The existing 1980s office building and adjacent Grade II listed building have been refurbished and extended to create a highly efficient, future-proof office space with BREEAM Excellent rating based on low carbon standards.

This former 1980s office building, and an adjacent Grade II listed building have been refurbished and extended in collaboration with Low Carbon Workplace (Columbia Threadneedle Investments, Stanhope and The Carbon Trust) to create a highly efficient, future-proof office space based on low carbon standards.  To achieve such a striking result within budget we had to work within the limits of the buildings existing structure, enabling a 25% increase in the net floor area through rationalising the floor layouts and adding a two-storey steel-framed roof extension.

The new envelope is designed to respond to the site’s orientation and the adjacent building’s massing, both in maximising environmental performance and expression of scale. The patinated copper cladding makes the building a distinctive contemporary warehouse whilst in keeping with the surrounding red brick buildings. The result is a building that performs as well as an equivalent new building. 

 
#F6ED24 sq.jpg

Project Data:

Client: Stanhope plc with
Low Carbon Workplace
Location: Shoreditch
Area: 7091m²
Budget: £21M
Completion: November 2016
Scope: 0-7
BREEAM: Excellent